Der sker sgu æ’ så mejt’, for at sige det på godt jysk. Eller gør der? Er alle fra Aulum egentlig ikke bare bonderøve, der render rundt og pløjer deres jyske sandjords kartoffelmarker? Eller er de?

 

Der er mange stereotyper om de små bondesamfund rundt omkring i Danmark – specielt i det midt- og vestjyske, som jeg nu engang selv kommer fra. Men er det virkelig så ”slemt”, som man så ofte hører om? Lokalsamfundene kan tilnærmelsesvis sammenlignes med et samfund fra middelalderen fra en Københavners synspunkt. Vi er gammeldags, og vi vil bare have sovs og kartofler. Men hvad er rigtigt i dette, og hvad er forkert? Det ville være realitetsbenægtelse, hvis jeg sagde, at Aulums primære bestanddel ikke er et bondesamfund – så meget har de nu engang ret i. Men hvad med OS andre? Hvad med os, der har værdier fra begge samfund? Os, der har interesser i det trygge lokalsamfund samt værdierne fra det samfund, der skriger udvikling og nytænkning. Måske er der en mellemblanding? Måske er samtaleemnet ikke så sort og hvidt igen. Der er selvfølgelig mange landmænd et sted som Aulum, men hvis man til gengæld tager på et visit hos den lokale børnetandklinik, så vil man opleve en arbejdsplads, som har scoret blandt de bedste og mest tilfredse arbejdspladser inden for den offentlige sektor. Dette skyldes, at det ikke KUN er ”bonderøve”, der bor i Aulum – der bor også mennesker med andre faglige kompetencer, end at være landmand, i vores lille samfund. Hvis jeg skal kigge indad på mine egne værdier, så kan jeg tydeligt mærke, at jeg har en blanding af det hele. Jeg har drømmen om at ”komme til storbyen”, men jeg kunne samtidig aldrig undvære at være vokset op i Aulum. Det er noget, jeg er stolt af – og lige præcis det, er der mange, der lægger stor værdi i. At være Aulumgenser. Udefra kan sådan en titel se noget så fjollet ud, men hvis man kommer fra Aulum selv, så kender man betydningen af den. Det respekteres, hvis man dyrker kulturen.

 

Min konklusion er, at det er det enkelte individs værdier, der bestemmer samfundet – og ikke omvendt. At være Aulumgenser er ikke noget, man er født med – det er noget, man dyrker.

 

Skrevet af Oliver Dyrberg Hald

1.610 Replies to “AULUM”

 1. Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to mention that I have really enjoyed surfing around your weblog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I am hoping you write once more very soon!

 2. Heya! I understand this is kind of off-topic but I had to ask. Does managing a well-established website like yours require a large amount of work? I am brand new to running a blog however I do write in my diary daily. I’d like to start a blog so I can share my personal experience and feelings online. Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring bloggers. Appreciate it!

 3. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now
  on whenever a comment is added I get four emails with the exact same comment.
  Is there a means you can remove me from that service?
  Thanks!

 4. I don’t know if it’s just me or if everyone else encountering issues with your blog.

  It appeears as if some of the text on your content are
  running off the screen. Can someone else please
  comment and let me know if this is happening to them too?
  This might be a problem with my browser becxause
  I’ve had this happen before. Thanks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *