Der sker sgu æ’ så mejt’, for at sige det på godt jysk. Eller gør der? Er alle fra Aulum egentlig ikke bare bonderøve, der render rundt og pløjer deres jyske sandjords kartoffelmarker? Eller er de?

 

Der er mange stereotyper om de små bondesamfund rundt omkring i Danmark – specielt i det midt- og vestjyske, som jeg nu engang selv kommer fra. Men er det virkelig så ”slemt”, som man så ofte hører om? Lokalsamfundene kan tilnærmelsesvis sammenlignes med et samfund fra middelalderen fra en Københavners synspunkt. Vi er gammeldags, og vi vil bare have sovs og kartofler. Men hvad er rigtigt i dette, og hvad er forkert? Det ville være realitetsbenægtelse, hvis jeg sagde, at Aulums primære bestanddel ikke er et bondesamfund – så meget har de nu engang ret i. Men hvad med OS andre? Hvad med os, der har værdier fra begge samfund? Os, der har interesser i det trygge lokalsamfund samt værdierne fra det samfund, der skriger udvikling og nytænkning. Måske er der en mellemblanding? Måske er samtaleemnet ikke så sort og hvidt igen. Der er selvfølgelig mange landmænd et sted som Aulum, men hvis man til gengæld tager på et visit hos den lokale børnetandklinik, så vil man opleve en arbejdsplads, som har scoret blandt de bedste og mest tilfredse arbejdspladser inden for den offentlige sektor. Dette skyldes, at det ikke KUN er ”bonderøve”, der bor i Aulum – der bor også mennesker med andre faglige kompetencer, end at være landmand, i vores lille samfund. Hvis jeg skal kigge indad på mine egne værdier, så kan jeg tydeligt mærke, at jeg har en blanding af det hele. Jeg har drømmen om at ”komme til storbyen”, men jeg kunne samtidig aldrig undvære at være vokset op i Aulum. Det er noget, jeg er stolt af – og lige præcis det, er der mange, der lægger stor værdi i. At være Aulumgenser. Udefra kan sådan en titel se noget så fjollet ud, men hvis man kommer fra Aulum selv, så kender man betydningen af den. Det respekteres, hvis man dyrker kulturen.

 

Min konklusion er, at det er det enkelte individs værdier, der bestemmer samfundet – og ikke omvendt. At være Aulumgenser er ikke noget, man er født med – det er noget, man dyrker.

 

Skrevet af Oliver Dyrberg Hald

2.852 Replies to “AULUM”

  1. I wish to convey my gratitude for your kind-heartedness giving support to men and women that require help on the niche. Your real commitment to getting the message along was quite productive and has continually encouraged guys like me to reach their objectives. Your helpful publication implies a lot to me and especially to my fellow workers. Best wishes; from each one of us.

  2. Some really good information, Sword lily I discovered this. “A kiss is a lovely trick designed by nature to stop speech when words become superfluous.” by Ingrid Bergman.

  3. Thank you a lot for giving everyone an extraordinarily nice possiblity to read critical reviews from this web site. It’s always very pleasing and also stuffed with a lot of fun for me personally and my office colleagues to search your website really 3 times in 7 days to find out the latest things you will have. Of course, I am also always fulfilled with all the remarkable tricks served by you. Some 3 ideas in this posting are completely the best I’ve ever had.

  4. Thanks for your entire labor on this web site. My niece really likes working on investigations and it’s simple to grasp why. My partner and i notice all relating to the compelling tactic you produce invaluable information via this web blog and as well inspire contribution from some others on the point plus my daughter is undoubtedly being taught a whole lot. Enjoy the remaining portion of the new year. You’re the one conducting a glorious job.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *