Ungdomsoprøret er og bliver en vigtig hændelse i Danmarks, hvis ikke verdenshistorien. Samfundet var efterhånden kommet ovenpå igen efter 2.verdenskrig og der var kommet ro på regeringen. Der var derfor plads og overskud til at fokusere på diverse andre immaterielle værdier, som ifølge de unge i samfundet ikke var helt optimale. Individualismen trådte til og et koncentreret tema var den individuelle frihed.

 

Vrede, frustration og raseri er alt sammen følelser, som fyldte de unges hjerter i 1960’erne. En desperation for at finde frem til den individuelle frihed i sammenhæng med en lyst til at bryde tidens normer og idealer. Den unge generation har ofte reageret imod autoriteterne. Dette endte ud i et endeligt oprør, hvor startskuddet blev sat i gang af de studerende på Psykologisk Laboratorium d.21 marts 1968. De unge studerende besatte Københavns Universitet med opstande fra Paris. Franske studerende iværksatte i Nanterre, en bevægelse på samme måde som danske studerende, hvilket kulminerede i maj 1968.

Egentlig startede ungdomsoprøret i USA, hvor unge gjorde oprør mod Vietnamkrigen, da rigtig mange blev indkaldt til tjeneste i tvang. Derfor brændte de unge amerikanere indkaldelseskortene og startede massedemonstrationer. Dette var en ny måde at frembringe oprørske budskaber, da mange efter Vietnamkrigen var blevet militærnægtere. De unge brugte altså nye midler i deres kamp mod gamle normer fx happenings, bevægelser, besættelser af huse og undervisningssteder osv.

 

Siden det fremskridende ungdomsoprør i 1968, er der blevet sat stor fokus på den såkaldte generationskløft. De unge har stillet og stiller sig stadig meget kritisk overfor samfundet og de værdier og holdninger, som er eksisterende. Den ældre generation generaliserer ”oprørerne” for en samling forkælede, utilfredse og utaknemmelige ustabile unge mennesker, som ikke sætter pris på de gamle etablerede værdier. Det stræbsomme og pligtopfyldende arbejde, blev langt fra værdsat på samme måde som tidligere.

 

660 Replies to “1960’erne – Hvad skete der helt præcist?”

  1. Thanks for posting this awesome article. I’m a long time reader but I’ve never been compelled to leave a comment. I subscribed to your blog and shared this on my Twitter. Thanks again for a great article!

  2. I am just writing to let you understand what a awesome discovery my wife’s princess obtained going through yuor web blog. She figured out plenty of things, with the inclusion of how it is like to possess an ideal coaching style to make the mediocre ones really easily know just exactly a number of tortuous matters. You really surpassed our own expectations. I appreciate you for supplying these warm and helpful, safe, informative not to mention easy guidance on this topic to Ethel.

  3. I intended to draft you a little bit of observation just to thank you so much the moment again about the pleasing concepts you’ve shared in this article. This has been simply strangely open-handed of people like you to grant without restraint just what many of us would have advertised as an e book to generate some bucks for their own end, particularly considering that you might well have done it in case you desired. The creative ideas likewise served to become a good way to be aware that someone else have a similar desire just like my very own to see a whole lot more regarding this issue. I am sure there are some more pleasurable periods up front for individuals who read your website.

  4. Thank you for publishing this awesome article. I’m a long time reader but I’ve never been compelled to leave a comment. I subscribed to your blog and shared this on my Facebook. Thanks again for a great post!

  5. Thanks for publishing this awesome article. I’m a long time reader but I’ve never been compelled to leave a comment. I subscribed to your blog and shared this on my Facebook. Thanks again for a great post!

  6. Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your web site and take the feeds additionally¡KI am glad to seek out a lot of useful information right here within the submit, we want work out extra strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *