Ungdomsoprøret er og bliver en vigtig hændelse i Danmarks, hvis ikke verdenshistorien. Samfundet var efterhånden kommet ovenpå igen efter 2.verdenskrig og der var kommet ro på regeringen. Der var derfor plads og overskud til at fokusere på diverse andre immaterielle værdier, som ifølge de unge i samfundet ikke var helt optimale. Individualismen trådte til og et koncentreret tema var den individuelle frihed.

 

Vrede, frustration og raseri er alt sammen følelser, som fyldte de unges hjerter i 1960’erne. En desperation for at finde frem til den individuelle frihed i sammenhæng med en lyst til at bryde tidens normer og idealer. Den unge generation har ofte reageret imod autoriteterne. Dette endte ud i et endeligt oprør, hvor startskuddet blev sat i gang af de studerende på Psykologisk Laboratorium d.21 marts 1968. De unge studerende besatte Københavns Universitet med opstande fra Paris. Franske studerende iværksatte i Nanterre, en bevægelse på samme måde som danske studerende, hvilket kulminerede i maj 1968.

Egentlig startede ungdomsoprøret i USA, hvor unge gjorde oprør mod Vietnamkrigen, da rigtig mange blev indkaldt til tjeneste i tvang. Derfor brændte de unge amerikanere indkaldelseskortene og startede massedemonstrationer. Dette var en ny måde at frembringe oprørske budskaber, da mange efter Vietnamkrigen var blevet militærnægtere. De unge brugte altså nye midler i deres kamp mod gamle normer fx happenings, bevægelser, besættelser af huse og undervisningssteder osv.

 

Siden det fremskridende ungdomsoprør i 1968, er der blevet sat stor fokus på den såkaldte generationskløft. De unge har stillet og stiller sig stadig meget kritisk overfor samfundet og de værdier og holdninger, som er eksisterende. Den ældre generation generaliserer ”oprørerne” for en samling forkælede, utilfredse og utaknemmelige ustabile unge mennesker, som ikke sætter pris på de gamle etablerede værdier. Det stræbsomme og pligtopfyldende arbejde, blev langt fra værdsat på samme måde som tidligere.

 

710 Replies to “1960’erne – Hvad skete der helt præcist?”

  1. I happen to be commenting to make you understand of the useful discovery my wife’s daughter experienced visiting your web page. She noticed plenty of details, not to mention what it is like to possess a great giving mindset to get men and women completely know specified advanced things. You undoubtedly did more than my desires. Many thanks for rendering those powerful, safe, revealing not to mention easy guidance on the topic to Kate.

  2. My wife and i got really thrilled Chris could deal with his inquiry via the ideas he made out of your web page. It’s not at all simplistic to just happen to be giving freely tricks that many some other people could have been selling. Therefore we recognize we have got the blog owner to appreciate because of that. Most of the explanations you’ve made, the simple web site navigation, the friendships you will make it possible to foster – it’s all excellent, and it’s really making our son and us feel that that topic is awesome, which is truly serious. Many thanks for everything!

  3. I in addition to my pals ended up reading the nice tips from your web page and all of the sudden I had a horrible feeling I had not thanked the site owner for those techniques. My men appeared to be for this reason joyful to see them and have in effect in actuality been tapping into these things. Appreciate your turning out to be so accommodating and for deciding on variety of extraordinary subject matter most people are really desperate to understand about. Our own honest regret for not expressing appreciation to earlier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *