Digtet ’Man burde’ er skrevet af Benny Andersen, der udkom i 1964 som del af digtsamlingen ’Den indre bowlerhat’.

Det er et lyrisk digt, da det fortæller om nogle følelser, stemninger og tanker.

Digtet er delt op i tre strofer af forskellig længde. Hvert vers kendetegnes af sit eget handlingsmæssige indhold, der dog sammen fremstår som én helhed.

Benny Andersens digt handler om en fortæller, der opfordrer sig selv og omverdenen til at slå sig lidt mere løs og leve livet. Det handler samtidig også om de krav der stilles til det moderne menneske. Vi vil komme omkring, hver strofes handling:

 

Strofe 1

Den første strofe handler om, hvordan at han sidder og kigger ud af vinduet. Han venter eventuelt på inspiration eller opmuntring til at komme i gang. I afsnittet virker han også en smule frustreret og gadens maverumle, som menes med folkene på gaden.

 

Strofe 2

Den anden strofe handler om, alt det man burde gøre og ikke får gjort. Tankerne går også på, om det kan betale sig at gøre noget. Vil nogle ligge mærke til det? Eller vil det være ligegyldigt? ”Man burde leve, ikke mindst livet”

 

Strofe 3

Den tredje strofe handler om overspringshandlinger og det man siger til sig selv, for ikke at gøre det man burde. Der er dog også nogle modsætninger fx hvilke intenst og lude energisk, er det stik modsatte af hinanden. Hvilket tyder på det man gør sammenlignet med det man burde gøre.

 

Sproget i digtet er meget almindeligt, dog med nogle twist. Der dukker nogle ord frem, som vi ikke er vant til at se og høre i dagligdagen. Et eksempel på et ord kan være vatgny.

I digtet bliver der benyttet man, i stedet for at benytte det personlige stedord: Jeg. Det er meget nemmere at benytte ’man’, da man derved ligger ansvaret over på ’man’ bør og ikke noget jeg burde. Man taler derved til hele samfundet og peger udad til befolkning, men glemmer at pege mod sig selv til jeget.

Burde han gøre det eller skal han gøre det? Der er stor betydning og værdi om man benytter ordet skal eller bør. ”Du burde rydde op” kontra  ”Du skal rydde op”. Der er mere power og tryk på skal, da det er noget man bliver beordret til at gøre.

Ordene i digtet er meget negativt og dovent ladet. ”Man burde, man burde og man burde”. Ordene ’man burde’ forekommer ofte, og er negativt ladet, da man ikke får taget sig sammen.

 

Der er nogle sprogligt virkemidler taget i brug i digtet.

Hvis vi kigger på linje 1 ”Bløde lyde smuldres mod ruden”, på denne linje er der gjort brug af besjæling. Lyden smulers selvfølgelig ikke, men dog er det en måde at fortælle om den fine lyd mod ruden, der kommer når det regner.

Der bliver benyttet en sammenligning, ”uden noder”, som ikke er en betydning af, at man skal have noder. Det er en sammenligning med et manuskript. Vi har ikke en opskrift på livet, som vi skal følge. Derved er der ikke noget manuskript at følge, men følge sin egen sti.

Der bliver benyttet modsætninger: ”Hvile intenst, lude energisk”. At hvile og være energisk er det stik modsatte af hinanden.

”Har gammel fråde om munden”, menes der, at man er jo ikke færdig med at vente. Vi skal vente hele tiden og konstant. Derved har vi fråde om munden, som er et ordsprog.

Det kunne være nemt, hvis livet ’knurrede afvente selvantændelse’. Her menes der, at vi venter på at livet starter af sig selv. Vi forventer, at der skal sker noget, uden at vi selv skal gøre noget.

 

Digtet har ingen rim i nogle af stroferne. Stroferne har forskellige antal af ord. Det går lige fra 1 til 7 ord i en et vers. Digtet er skrævet som et såkaldt knækprosa, det vil sige at versene er ’knækket’ over/brudt. Det er meget atypisk fra digte, at der slet ikke er krydsrim, enderim, bogstavsrim eller noget helt fjerde.

 

Emnet i digtet belyser kravene til det moderne menneske, der stilles i dag. Der er så mange krav der stilles måde til hinanden, men også fra staten, kommunen, familien og vennerne. Vi skal forestille os at være de bedste udadtil, men samtidig kan det være svært at komme i gang for det enkelt menneske, som man burde.

Benny Andersens budskab med digtet er bl.a. at sætte ord på de tanke vi alle har i ny og næ. Kigge ud af vinduet og tænke på, alt det man burde gøre, mens tiden løber fra os. At vi skal turde gøre noget og springe ud i det, i stedet for at tænke over det vi burde gøre, og derfor bliver det ofte et ønskesenarie, som ikke bliver en realitet.

 

742 Replies to “’Man Burde’ af Benny Andersen”

  1. Jah, muidugi, Vello Vikerkaar! Ma olin tema täiesti unustanud.Andry, see on üks asi, mis talle praegu ette heidetakse, et justkui oleks Belle kuidagi romantiseerinud prostituudiametit. Ta ise on neis artiklites oma seisukoha selles osas öelnud ja ma olen üsna temaga nõus. Minu meelest on jah kõige huvitavam siiski see ilmselge paradoks: PhD ja eskortteenus…

  2. I would like to express some appreciation to this writer for bailing me out of this particular circumstance. After exploring through the the web and meeting basics which are not powerful, I was thinking my life was gone. Existing devoid of the answers to the issues you have fixed as a result of this guide is a critical case, and ones that would have adversely affected my career if I hadn’t come across your blog. Your expertise and kindness in touching all the things was very helpful. I am not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a subject like this. I can at this moment look ahead to my future. Thanks a lot so much for this high quality and sensible guide. I will not be reluctant to endorse the website to any person who should receive tips on this topic.

  3. I simply needed to thank you so much once again. I’m not certain the things I would’ve undertaken without these creative ideas provided by you directly on such theme. Previously it was a real distressing crisis in my opinion, however , seeing the very expert tactic you resolved it forced me to cry with delight. Now i’m happier for the information and as well , trust you recognize what an amazing job you have been putting in training some other people via your blog post. I know that you’ve never got to know any of us.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *