The Nameless på scenen på Hotel Phønix 19. september 1964 før det går løs med Brønderslevs første pigtrådsbal. Fra venstre: John Nielsen (rytmeguitar og sang), Jens Dalgaard-Nielsen (singleguitar og sang), Mogens Jensen (trommer) og Per Hansen (basguitar og sang).

 

”En støjende larm som ikke var til at holde ud at høre på”, ville være en måde, hvorpå forældrene ville beskrive de unge voksne i 1960’ernes musiksmag. Pigtrådsmusik, blev det også kaldt. Udtrykket i sig selv startede som et nedladende udtryk mod den danske rockmusik, som refererede til den ”støjende” guitarlyd. De unge opfattede dog den elektriske guitar (og de andre elektriske instrumenter) som en sød harmoni i deres unge og oprørske ører.

For lige præcis ungdomsoprøret spillede en stor del i de unges nye musiksmag. Faktisk var musikken en essentiel del af oprøret. Selve kernen bag de unges motivation til at gøre oprør var, at man ville ændre verden. Både det individuelle som ens egen tøjsmag og musiksmag skulle ændres – men også på et makroniveau, hvor hele samfundets forståelse skulle ændres til at være et bedre sted for alle at være.

Men lige præcis hvilken del spillede pigtrådsmusikken for de unge? I begyndelsen af 1960’erne var der 100.000 flere unge mellem 14 og 17 år end blot 10 år tidligere. Det medførte at folkeskolerne udviklede en mere fri pædagogik, der lagde vægt på børnenes selvstændighed. Oveni dette blev skolegangen og uddannelse prioriteret langt højere og velfærdsstigningen i Danmark gav forældrene mulighed for at kunne forsørge deres børn indtil de var færdige med henholdsvis skole og lærepladser. Dette resulterede i, at unge fik mere fritid mellem hænderne – og lige præcis her kommer musikken ind i billet.

Musik, dans, sex og stoffer fylder en større og større del af det unge samfunds identitet. Selvom skolen og familien havde den største indflydelse for de unge målt på tid, så var det de førstnævnte, der VIRKELIG fyldte tankerne på de unge i 1960’erne. De unge ønskede sig instrumenter og pladespillere i konfirmationsgave, så de enten kunne lære at spille instrumenterne selv eller lytte med på nyeste plader. De tog stoffer (primært LSD og marijuana) til store festivaller. De gjorde sex til et åbent samtaleemne.

Disse faktorer stred mod forældrenes holdninger om, hvad der var rigtigt og forkert blandt unge – jo mere forældrene hadede de unges musik, desto mere elskede de unge det. Som nævnt tidligere, så var dette netop kernen ved ungdomsoprøret; ændr den nuværende tilgang til hverdagen til noget nyt – skab noget som alle kan deles om og glædes ved. Musik.

 

Lavet af Oliver Dyrberg Hald

390 Replies to “Pigtrådsmusik”

  1. worry barbel labour more than we trepidation apin.mijnnekpijn.nl/hulp-van-de-dokter/the-swiss-ball.html other kinds of pain. Backs and necks non-standard like vulnerable. And anyway most spinal convulsion does not be nag with a uncertain cause. The bark of neck disquiet matcums.kniegezonde.nl/hoe-te-solliciteren/lumbale-spinalkanalstenose-operation.html is generally speaking worse than its bite. This article explains how to take a holiday something rancid people’s box the difference. But if you ensured boifi.kniegezonde.nl/help-jezelf/uithouding-verbeteren.html neck irritation that’s been starting to hodgepodge you, this is a legitimate disquisition

  2. Great blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any tips? Kudos!|

  3. Simply desire to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply great and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.|

  4. i have wondershare video converter ultimate for mac , the registration number on the the application doesn’t match the registration number that i bought for my retirement community. It looks like a pirated copy the support email is a false email address. the registration number is grayed out we bought this software for 2-5 people paid 118 dollars can’t even get support. every DVD we burn has looped. Can’t believe they sent me a pirated one. i tried to uninstall the bad copy so i can download a new copy.

  5. A multitude of years ago a stepmother wrote us with a inquire liberate the appraise of her juvenile‘s penis. Dr. Greene answered it in portion in sumpalm.somenhest.com/til-sundhed/hvorfor-sd-kommer-ud-af-vegina-efter-samleje.php Penis Rule Defined and we created an FAQ that was more generalized titled Penis Size. These two posts were specifically addressing issues of penis consequence in babies and supervision nothing to do with penis manipulate during puberty.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *